Masz pytanie? Napisz do nas
 
Znalazłeś błąd na stronie?
  wpisz sumę 2 i 7
dziękujemy za pomoc
 
facebook
google+
kontakt
twitter
Pieskie żarcie
Centralna Baza Danych Zwierząt Oznakowanych Elektronicznie
Jesteś w:   Start   »
Artykuły   »
Pieskie żarcie

"Pieskie żarcie"

 

Artykuły CBDZOE - Pieskie żarcieDla prawidłowego rozwoju, każdy organizm potrzebuje określonych ilości składników odżywczych, które dostarczane są z pożywieniem. Głównymi składnikami odżywczymi są białka, węglowodany, tłuszcze oraz  mikro-, makroelementy i witaminy. Ich źródłem mogą być rozmaite produkty żywnościowe, których dobór zależy od preferencji właściciela oraz psa. Predyspozycje posiadane przez zwierzęta często są bardzo rozbieżne a tolerancja poszczególnych typów pokarmów bardzo osobnicza dlatego też dobór diety powinien mieć charakter indywidualny i osobniczy, dostosowany między innymi do wielkości rasy, jak i wieku psa oraz uwzględniający skłonności do nietolerancji czy ewentualnych alergii oraz stanów fizjologicznych (choroby, ciąża, tryb życia).

Wśród hodowców istnieją obecnie rozmaite trendy żywieniowe, posiadające swoich zwolenników jak i przeciwników. Opracowywane są wciąż nowe diety a wręcz filozofie oparte na ewolucyjnych przystosowaniach. Korzystając z licznych źródeł oraz doświadczenia hodowców postaramy się zestawić dla Państwa zakres wad oraz zalet poszczególnych form karmienia, gdyż jak wszystko w życiu, każda z nich ma swoje lepsze i gorsze strony. Uwzględniając rozmaite formy i metody w celu przybliżenia głównych nurtów żywieniowych, posłużyliśmy się w niniejszym artykule ich podziałem, opartym na typie stosowanych produktów.

ZALETY

 

WADY

 

 
KARMY GOTOWE

 

Polega na podawaniu gotowych, dostępnych w sklepach zoologicznych oraz marketach karm suchych, półwilgotnych oraz mokrych, oferowanych w puszkach oraz saszetkach. Niektóre rodzaje karm suchych mogą być podawane po zamoczeniu; odrębny typ stanowią karmy typu płatkowego, wymagające wcześniejszego namoczenia.

Ze względu na jakość użytych do produkcji karmy składników stosuje się ogólny podział karm na:

  • Ultra Premium;
  • Super/High/Ekstra/Gold Premium;
  • Premium;
  • Economy;
  • Standard.

Ważne, aby w wyborze karmy kierować się, jak przy wyborze każdego z poniżej opisanych sposobów, pewnymi zasadami:
- dobierać karmy adekwatnie do wieku psa oraz wielkości rasy (karmy dedykowane dla szczeniąt mają inny skład niż te, przeznaczone dla np. seniorów),
-  konieczne jest przestrzeganie zaleconego dawkowania karmy gdyż w zależności od jej jakości oraz składu konieczne jest modyfikowanie wielkości porcji,
- podczas zakupu zwracamy uwagę na skład surowcowy, pochodzenie źródeł substancji pokarmowych oraz termin ważności karmy,
 Należy także pamiętać, że wprawdzie cena nie zawsze jest relatywna do jakości lecz karma tania nie może być wyprodukowana z wysokiej jakości składników a tym samym być karmą w pełni zaspokajającą potrzeby pupila.  .

 

 

  • Zbilansowanie składników pokarmowych;
  • Długi termin przydatności do spożycia;
  • Duża rozpiętość cenowa – od tańszych po bardzo drogie;
  • Możliwość dostosowania karmy do indywidulanych preferencji smakowych oraz fizjologicznych psa (wielkość, wiek, diety, choroby, alergie, ciąża i karmienie itp.);
  • Kompletna suplementacja, bez potrzeby uzupełniania witamin oraz mikroelementów;
  • Praktyczność; karma nie zjedzona nie psuje się co ma szczególne znaczenie w przypadku wysokich temperatur;
  • Wygoda i oszczędność czasu i łatwość podawania;
  • Jej koszt jest niższy od porównywalnego pod względem składu posiłku przygotowywanemu samodzielnie;
  • Dobrze dobrana jest chętnie jedzona ;
  • Stwarza możliwość szybkiego przestawienia psa na inny rodzaj, w zależności od potrzeb (np. w przypadku zwierząt chorujących).

 

 

  • Psy karmione naturalnymi karmami mogę mieć problem z zaakceptowaniem suchej karmy;
  • Brak możliwości dokładnej weryfikacji źródeł pochodzenia składników karmy;
  • Zbyt długie podawanie jednego rodzaju karmy może prowadzić do niedoborów jednych i przedawkowania innych składników;
  • Proces przetwarzania białek przyczynia się w znaczący sposób do ich zaniżonej przyswajalności;
  • Zawartość środków konserwujących, antyutleniaczy, dodatków smakowych oraz barwników;
  • Brak żywych bakterii sprzyjających procesom trawienia sprzyjających wyjałowieniu układu pokarmowego;
  • Ryzyko wystąpienia zaburzeń wynikających z niewłaściwych proporcji suplementów, ich niedoboru lub nadmiaru;
  • Interakcje pomiędzy użytymi składnikami powodujące zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego;
  • Brak możliwości wyodrębnienia składnika szkodliwego w celu jego wyeliminowania.

 

POSIŁKI GOTOWANE

 

Wielu właścicieli psów wychodzi z założenia, że podawanie suchej karmy to jak jedzenie przez człowieka wyłącznie sucharów lub hamburgerów, zatem samodzielnie przygotuje gotowane w domu posiłki.

Sporządzane w ten sposób dania powinny zawierać trzy podstawowe grupy składników odżywczych: białka (mięso, ryby, podroby), węglowodany czyli tzw. – wypełniacze (ryż, płatki, makarony itp.) oraz warzywa i owoce (poza roślinami strączkowymi oraz częściami roślin szkodliwymi dla psów) w proporcjach – 1:1:1.

Aby posiłki gotowane były w pełni wartościowe należy przestrzegać kilku podstawowych zasad ich przygotowywania:
 - nadmierne poddawanie poszczególnych składników obróbce termicznej pozbawia je cennych właściwości odżywczych,
- w celu urozmaicenia ich składu warto podawać psu również jajka, nabiał (jogurty, twarogi) oraz owoce oraz oleje zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3,
- nie należy utożsamiać jedzenia gotowanego z karmieniem psa resztkami ludzkich posiłków!,

- najwartościowsze dla psa są gatunki mięs zawierające dużo tkanki łącznej i chrząstek a zatem mięso niższego gatunku,

- jeśli pies nie jest alergikiem podajemy mu różne gatunki mięsa oraz ryby,  

-  należy pamiętać, że posiłki powinny posiadać temperaturę pokojową. Nie wolno dawać psu jedzenia prosto z lodówki ani gorącego!,

- nie podajemy kasz białych typu pęczak; węglowodany zapewniamy w postaci makaronów, ryżu kaszy gryczanej,

- zwracamy uwagę aby produkty zbożowe nie były rozgotowane lub niedogotowane,

- nie podajemy psu wywarów z mięs.

 

 

 

  • Gwarancja jakości samodzielnie dobieranych składników,
  • Brak substancji konserwujących oraz jakichkolwiek sztucznych dodatków ulepszających,
  • Są zazwyczaj chętnie jedzone; jeśli pies nie lubi jednego ze składników istnieje możliwość rozdrobnienia go aby nie był odrzucany,
  • W przypadku nietolerancji pokarmowych lub alergii istnieje możliwość wyizolowania szkodliwego lub niepożądanego składnika i zastąpienie go równoważnikiem,
  • Umiarkowane koszty przyrządzania posiłków i możliwość ich regulowania w zależności od możliwości właściciela.

 

 

  • Prawidłowe skomponowanie dobrze zbilansowanego posiłku wymaga wiedzy oraz skrupulatnego doboru składników w odpowiednich proporcjach,
  • Brak dużej różnorodności produktów prowadzi do niedoborów witamin lub minerałów w związku z czym konieczne jest podawanie suplementów uzupełniających dietę,
  • Gotowanie pozbawia żywność pożądanych w przewodzie pokarmowym bakterii, sprzyjających procesom trawiennym oraz utrzymaniu odporności organizmu,
  • Pozostawione w misce jedzenie szybko ulega zepsuciu, zatem konieczne jest przechowywanie go w lodówce,
  • Przygotowanie posiłku gotowanego jest czasochłonne i związane z koniecznością utrzymania czystości misek oraz naczyń, w których są przygotowywane

 

POŻYWIENIE SUROWE

 

Żywienie oparte na surowych produktach wynika z twierdzenia, że zarówno organizmy psów, jak i kotów są w efekcie zmian ewolucyjnych przystosowane  do trawienia tego właśnie typu pokarmów, które były niegdyś jadane przez ich dzikich przodków. Wiernym odzwierciedleniem tego typu żywienia w warunkach domowych jest popularna w ostatnich latach dieta BARF („Biologicznie odpowiednie surowe jedzenie”) opracowana przez dr Billinghursta.
Dieta oparta na surowych produktach została zbudowana na kilku podstawowych zasadach:

- wykluczenie z niej artykułów zbożowych, które rozkładają się do cukrów powodując namnażanie drożdży oraz często są powodem alergii oraz problemów zdrowotnych,

- stosujemy surowe artykuły w następujących proporcjach: artykuły pochodzenie roślinnego (15-20%), zwierzęcego (mięso i kości, podroby – 60%), podrobów (10%), dodatków (surowe jaja, algi, jogurt, twaróg, olej rybi itp. – 10%), owoce – 5%; proporcje te odzwierciedlają naturalne, spożywane w warunkach dzikich,

- nie należy mieszać surowych składników z jedzeniem przetworzonym gdyż czas potrzebny do trawienia każdego ze składników jest odmienny, co powodować może zaburzenia trawienne,

- warzywa i owoce przed podaniem muszą zostać zmiksowane z uwagi na to, że zwierzęta nie trawią ich w całości. Swoją konsystencją muszą one przypominać zawartość żołądka potencjalnie upolowanego przez psa zwierzęcia

- z umiarem stosujemy warzywa pochodzenia kapustnego (kalafior, brokuł itp.), pikantne (chrzan, rzodkiew) i wzdymające,

- jedzenie przygotowujemy tuż przed podaniem,

- temperatura jedzenia powinna oscylować w wartościach "pokojowych”,

- dbamy aby mięso było świeże, pochodziło ze zdrowych, najlepiej młodych zwierząt.

Surowe kości podajemy pod kontrolą aby zapobiec ewentualnym zadławieniom; nie powinno się podawać kości gotowanych, bardzo twardych lub od zwierząt starych. W przypadku szczeniąt lub seniorów i psów chorych, podawanie dużej ilości surowych kości może prowadzić do zaparć, którym zapobiec można poprzez wcześniejsze mielenie kości lub zastąpienie ich suplementami wapniowymi.

Innym typem diety opartej na surowym pożywieniu jest – PREY MODEL. Sposób ten naśladuje, podobnie jak BARF, proporcje diety zwierząt drapieżnych lecz poprzez karmienie ich całymi tuszkami (drobiu, królików itp.) – wraz z kośćmi i podrobami znajdującymi się w ich wnętrzu. Czasami włączane jest mięso innych zwierząt oraz oleje roślinne oraz pochodzenia rybnego.

 

 

 

  • Produkty surowe gwarantują doskonałą przyswajalność produktów odżywczych a tym samym eliminują ryzyko powstawania niedoborów,
  • Nadmiary niektórych składników są w naturalny sposób eliminowane i nie stwarzają ryzyka przedawkowania,
  • Żywność pozbawiona jest konserwantów oraz wszelkiego typu sztucznych dodatków (np. smakowych),
  • Pewność, że posiłki przyrządzane są z wyselekcjonowanych, znanych nam produktów,
  • Proporcje oraz stan w jakim posiłki są podawane najwierniej odwzorowuje naturalny sposób żywienia zwierząt, przypisany do ich genetycznych przystosowań,
  •  Gryzienie kości, korzystnie wpływa na samopoczucie psa, zaspokaja naturalna potrzebę gryzienia działając uspokajająco,
  • Z diety są eliminowane węglowodany ulegające niekorzystnym przemianom w procesach trawiennych,
  • Żywienie BARF-em eliminuje ryzyko powstawania alergii,
  • Poprawa stanu uzębienia; zapobieganie osadom kamienia a tym samym chorób przyzębia,
  • Poprawa kondycji zwierzęcia, jakości sierści oraz samopoczucia psychicznego,
  • Podwyższenie odporności,
  • Niwelowanie przyczyn wielu chorób powstałych na tle metabolicznym.

 

 

  • Niewłaściwe przechowywanie mięsa lub innych produktów białkowych stwarza ryzyko zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi lub rozwoju niepożądanej flory bakteryjnej,
  • Surowe kości mogą w sporadycznych przypadkach prowadzić do uszkodzenia mechanicznego układu pokarmowego lub zębów,
  • W osobniczych przypadkach dochodzi do braku tolerancji surowego mięsa lub innych składników diety,
  • Zaniedbania w zakresie właściwych proporcji mogą prowadzić do powstawania niedoborów poszczególnych składników pokarmowych oraz mikroelementów,
  •  Nie wszystkie zwierzęta akceptują smakowo surowe artykuły spożywcze,
  • BARF jest dietą wymagającą znajomości zasad jej stosowania i sporządzania posiłków,
  • Nie jest dietą tanią.

 

ŻYWIENIE MIESZANE

 

Jest dość często stosowanym sposobem, polegającym na łączeniu powyżej opisanych form. Karma sucha jest np. podawana na zmianę z jedzeniem gotowanym lub surowym. Technika ta jest o tyle szeroko stosowana co i szeroko krytykowana; ma licznych przeciwników, najczęściej wśród zwolenników konkretnej diety. Z drugiej zaś strony, jest z powodzeniem stosowana przez hodowców i przy zachowaniu racjonalnych proporcji oraz przestrzeganiu pewnych zasad, cieszy się popularnością.

Dieta ta wymaga zbilansowania oraz przestrzegania zalecanych proporcji podawanych produktów.

Zasadniczym zaleceniem lekarzy weterynarii jest unikanie łączenia gotowej karmy z surowymi dodatkami gdyż proces trawienia każdego ze składników przebiega w innym przedziale czasowym i wymaga innych enzymów trawiennych. U niektórych zwierząt może to powodować problemy gastryczne zatem jeśli planujemy ten typ diety u naszego psa, wskazane jest przyzwyczajanie go od wieku szczenięcego do takiej formy żywienia.

Wskazane jest aby posiłki były oddzielone kilkugodzinną przerwą; np. jeden posiłek (poranny) stanowiło surowe jedzenie zaś wieczorny – sucha karma.

 

 

  • W ujęciu niektórych hodowców, dodawanie produktów naturalnych do karm gotowych uzupełnia ewentualne niedobory wynikające z niezbyt bogatego i niedoskonałego jej składu bez ryzyka przedawkowania (naturalnie dostarczane mikroelementy i witaminy są łatwiej usuwane z organizmu),
  • Przyzwyczajenie psa/kota do mieszanego sposobu żywienia ułatwia przejście – w razie konieczności – z jednego typu diety na inny.

 

 

  • Zachodzi ryzyko niewłaściwego zbilansowania posiłków zarówno pod względem kalorycznym, jak i wartości odżywczych,
  • Istnieją tezy, że łączenie mięsa  karmą gotową powoduje nadmiar fosforu w organizmie zwierzęcia, który wydalany jest z organizmu wraz z absorbowanym z niego wapniem,
  • Poszczególne grupy produktów żywnościowych (surowizna, gotowane jedzenie oraz no sucha karma), wymagają uczestniczenia w procesie trawiennym innych enzymów oraz innego czasu; łączenie ich może zatem często prowadzić do zaburzeń trawiennych,
  • W celu zapewnienia zwierzęciu wartościowych i dobrze zestawionych posiłków konieczna jest wiedza oraz pieczołowitość w zestawianiu ich składników, co wymaga poświęcenia odpowiedniej ilości czasu.

 

 

Niezależnie jednakże od wybranego i preferowanego sposobu żywienia, konieczne jest przestrzeganie kilku żelaznych zasad, uniwersalnych dla każdej z tych form:

  • Pies/kot powinien mieć zachowany rytm karmienia, oparty na wyznaczonych porach zależnych od wieku i wielkości rasy (szczenięta 4-5 raz dziennie itd.>0;
  • Zwierzę nie powinno mieć ciągłego dostępu do pożywienia; niezjedzone resztki powinny być zabierane a następny posiłek podawany o wyznaczonej porze;
  • Wszelki zmiany w sposobie karmienia oraz rodzaju stosowanej karmy nie powinny odbywać się nagle; nowe jedzenie wprowadzamy stopniowo, obserwując reakcje fizjologiczne;
  • Z uwagi na odmienny skład nie stosujemy karmy przeznaczonej dla kotów w żywieniu psów i odwrotnie;
  • Dbamy o właściwą wielkość porcji w celu zachowania należytej wagi psa; w przypadku karm gotowych stosujemy się do zaleceń producenta;
  • Nie stosujemy nadmiaru suplementów, które przedawkowane mogą wyrządzać w organizmie większe szkody niż ich niedobory;
  • Nie karmimy psa bezpośrednio przed ani po intensywnym wysiłku fizycznym;
  • Unikamy podawania mleka osobnikom dorosłym; zastępujemy je produktami mlecznego pochodzenia – twarogi, jogurt naturalny itp.;
  • Kości stosujemy wyłącznie jako dodatek do żywienia; nie stosujemy kości rurowych, piszczelowych i drobiowych ani też długo gotowanych z uwagi ryzyko pokaleczenia przewodu pokarmowego;
  • Zapewniamy zwierzęciu stały dostęp do wody!;
  • Pamiętamy – że jedzenie jest ważnym aspektem życia naszego pupila ale nie nawet to najdroższe i najsumienniej skomponowane nie zastąpi mu naszej MIŁOŚCI I UWAGI !!!

Artykuły CBDZOE - Pieskie żarcie

« Powrót do listy artykułów

przewiń w lewo
  • reklama
    reklama
    reklama
  • reklama
    reklama
    reklama
przewin w prawo
zwierzęta rejestracja baza danych CBDZOE

przewiń
do góry